torsdag 13 november 2014

Bread rolls - frallor

Jag bakar oftast vårt egna bröd. Och lika ofta bakar jag frallor. Jag brukar hålla mig till detta recept, men variera mig med smaker. Man kan slänga i rivna morötter, linfrön, solroskärnor mm.
Just dessa bröd (bilden) innehåller 2 rivna morötter och en släng av linfrön.


Ca 14 st
Ugnstemp: 250 grader

50 g jäst
6 dl ljummet vatten

2 msk olja
1.5 tsk salt
9-12 dl vetemjöl
(ev.smaksättning som morötter, linfrön, nötter, solroskärnor mm)

Lös upp jästen tillsammans med vattnet.
Tillsätt sedan resterande ingredienser och arbeta till en smidig deg.
Jäs i ca 1 h.

Dela och baka ut brödet till runda bröd. Alt. dela bara degen med degskrapa i ca 14 st ungefärligt lika stora bitar. (Så gör jag. Det går fortare:)
Jäs ytterligare 20-30 min.
Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.


onsdag 5 november 2014

Ahlgrens bilarfluff

60 g Ahlgrens bilar
3 dl grädde


Häll i grädden i en kastrull och i med bilarna. Värm på svag värme. Var noga med att inte låta det koka upp.

När bilarna smält så häller du över dem i en skål och låter de stå i kylen i minst 6 timmar (helst över natten). 

Vispa upp som vanlig grädde och fyll tårtan.

måndag 3 november 2014

Dusty and Pippi

Kusinerna Elsa och Philip hade kalas i helgen. De har fyllt 2 resp 4.

Philip ville ha Dusty på tårtan och Elsa är ett stort fan av Pippi.
Innehållsmässigt bestod den av ahlgrens bilarfluff, vaniljmousse och råröra jordgubbar. Den spacklades med citronmarängsmörkräm och täcktes med dekorfondant. Figurerna gjordes också i fondant.